EN NL

Over Rabo Participaties

Rabo Participaties (“RaPar”), onderdeel van Rabo Private Equity, is het directe investeringsfonds dat investeert in een breed scala van bedrijfssectoren binnen het Nederlandse MKB-segment. We zijn flexibel wat betreft de structuur waarin wij participeren met zowel minderheids- als meerderheidsdeelnemingen.

Wij werken samen met en investeren in managementteams om ambities te realiseren. Dit doen wij door gezamenlijk doelen te stellen en, waar zinvol, het management te ondersteunen bij het realiseren van deze doelen. We geloven daarbij in de kracht van een open en pragmatische samenwerking.

Onze investeringsfocus

Onze investeringscriteria

EUR 2 tot EUR 15 miljoen risicodragend kapitaal

Ambitieus managementteam dat op zoek is naar een open samenwerking

Statutaire zetel én kernactiviteiten in Nederland

Bedrijven met een positieve kasstroom en een bewezen historie; min. ca. EUR 1,5 miljoen EBITDA

Uitgezonderde sectoren; vastgoed en financiële dienstverlening

Wat is onze toegevoegde waarde?
PARTNER
Partnership

Door een open partnership tussen aandeelhouders en het management worden betere beslissingen genomen. Rabo Participaties neemt een rol als betrokken aandeelhouder die naar voren stapt als het van waarde is, maar graag ruimte aan het management geeft.

PERSPECTIEF
Lange termijn perspectief

Als investeringsactiviteit binnen de Rabobank hebben we niet te maken met een beperkte horizon en zijn we in staat om de situatie vanuit een langetermijnperspectief te bekijken. Leidend daarbij is welke oplossing optimale waardecreatie realiseert voor de onderneming en haar aandeelhouders.

KENNIS
Kennis en netwerk

Het (inter)nationale netwerk van de Rabobank wordt opengesteld waarmee toegang wordt verkregen tot relevante onderzoeken en een breed scala aan relaties. Deze waardevolle kennis en ervaring kan, waar wenselijk, bij de onderneming worden betrokken middels het installeren van een RvA of RvC.

EXPERTISE
Financiële expertise

Ervaring op het gebied van overnames, organisatieverbeteringen en financiering wordt ter beschikking gesteld om tot betere resultaten te komen.

Wij focussen ons op de volgende sectoren binnen de strategie van Banking4NL
Food & Agri

De wereld om ons heen veranderd in snel tempo. Hierdoor moeten we op een efficiente manier omgaan met ons voedsel. RaPar probeert middels haar investeringen een bijdrage te leveren aan voedselzekerheid.

Gezondheidszorg

Met een ouder wordende bevolking is het belangrijk om de juiste zorg betaalbaar en efficient te houden. RaPar probeert een bijdrage te leveren aan oplossingen die daaraan bijdragen.

Industrie 4.0

Vanuit ons netwerk willen wij bijdragen aan innovatieve ontwikkelingen die bijdragen aan de volgende generatie van productie,- en dienstverleningsbedrijven in Nederland zoals automatisering en data analyse

Q-doc

“Rabo Participaties is voor ons dé partij om de verdere groei door middel van overnames te structureren en te begeleiden. De persoonlijke benadering en de betrokkenheid van Rabo Participaties heeft ons het vertrouwen gegeven dat de gezamenlijke ambities verwezenlijkt zullen worden.”

Q-doc is een full-service en merkonafhankelijke aanbieder van multifunctionals/ printers met bijbehorende software oplossingen. De onderneming heeft een focus op het MKB en ontlast haar klanten op het gebied van printen, scannen, kopiëren, documentenbeheer en advies.

Mark Schellekens
Managing Director
GreenMo

"In deze fase van de onderneming, waarin we een sterke groei doormaken en de (internationale) groeikansen legio zijn, past Rabo Participaties bij uitstek bij ons om samen de volgende fase in de uitbouw van ons bedrijf te verwezenlijken. Naast een persoonlijke klik biedt Rabo Participaties een structuur waarin de ondernemer de ruimte krijgt om te blijven ondernemen. Door middel van een mix van kapitaalvormen stelt Rabobank voldoende fondsen ter beschikking om ons groeipad verder te versnellen.”

GreenMo is marktleider in de verhuur van (elektrische) voertuigen. Dit zijn onder andere (elektrische) scooters, elektrische bakscooters en elektrische fietsen, voor last mile delivery gefocust op maaltijd- en postbezorging in Nederland en Engeland.

Doeke Boersma
Managing Director
Hofmeester Dental

Niels Kleijer: “Wij als management voelen ons zeer zeker gesterkt door de support van het (kapitaal-) krachtige RaPar. In onze sterk concurrerende en globaliserende dentale markt, waar bovendien een klein aantal fabrikanten sterk aan omvang en invloed wint, is schaal noodzakelijk om succesvol te kunnen blijven.”

Pieter-Jan Prince: “Onze ambitieuze plannen richten zich op groei, op inkoop en logistiek, maar daarnaast ook op het realiseren van ‘ontzorging in de zorg’, op de lancering van ons innovatieve praktijk-voorraadsysteem en natuurlijk op de continue bijdrage aan innovatie in ons dynamische vakgebied. Deze stap maakt het ook mogelijk dat onze medewerkers mede aandeelhouder worden in dit gezonde Hollandse familiebedrijf. Voor onze gewaardeerde praktijkrelaties blijven we, ook na 40 jaar, onveranderd onafhankelijk, persoonlijk, deskundig en dichtbij!”

Hofmeester is actief in de tandheelkunde en heeft deelnemingen in de orthodontie en de digitale tandheelkunde. De onderneming is op eigen kracht gegroeid tot één van de belangrijke leveranciers in de dentale sector in Nederland.

Niels Kleijer & Pieter-Jan Prince
Directie
Sale of Nutriad to Adisseo completed

Jean-Marc Dublanc (CEO Adisseo): "We are pleased to have quickly brought the Nutriad acquisition to completion and excited to welcome Nutriad talents in the Adisseo team. This complementary combination supports our strategy for accelerating growth of our Specialty products business. Together, we will set up an efficient organization which should allow us to strengthen our global product portfolio’s competitiveness and its overall efficiency.”

Erik Visser (CEO Nutriad): “The announcement of the acquisition of Nutriad by Adisseo has been met with overwhelming enthusiasm by our customers, suppliers, distribution partners and employees across the world. Now that we have confirmed the completion of the transaction, the Adisseo and Nutriad teams will jointly work with full energy and passion on the integration, committed to bringing further value adding solutions to the market.”

On 9 February 2018, Rabo Private Equity and Royal Bank of Scotland completed the sale of the Nutriad group to Adisseo.

Nutriad is a global feed additives producer and has been part of the portfolio of Rabo Private Equity since 2008. It provides feed additive solutions for animal nutrition and health to more than 1,200 customers in over 80 countries, through a network of sales offices and distributors. These are supported by 4 application laboratories and 5 manufacturing facilities on 3 continents.

Bakon

"Met RaPar hebben we een sterke partner gevonden waarmee we de groei van Bakon verder kunnen stimuleren. Het internationale netwerk van RaPar in de voedingsmiddelenbranche kan ons hierbij helpen. De samenwerking tussen Bakon en RaPar verloopt op een zeer constructieve wijze en we zien de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet."

Bakon is producent van een breed scala aan snij-, spuit- en doseermachines voor industriële banketbakkers en traditionele bakkerijen wereldwijd.

Ronald Gijssel
CEO Bakon
VB Airsuspension

VBA heeft haar corebusiness versterkt door een strategisch partnerschap aan te gaan met DexKo Global, afkomstig uit Novi (Michigan, USA) en haar dochteronderneming AL-KO Fahrzeugtechnik uit Kötz (Deutschland) in Q2-2018. In deze transactie is Rabo Participaties na een succesvolle periode uitgestapt.

"Wij maken wederom, een zeer belangrijke periode in het bestaan van VB-Airsuspension mee. Ik ben nu sinds bijna 3 jaar aan boord. In deze tijd heeft de firma zich zeer positief verder ontwikkeld o.a. dankzij de ondersteuning van Quadrum Capital en Rabo Participaties. Samen hebben we veel bereikt en Quadrum Capital zal ons na de transactie verder ondersteunen in de professionalisering van de onderneming."

VBA ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve luchtveringssystemen voor bedrijfswagens en geeft daarmee invulling aan de snelgroeiende vraag naar optimaal rijcomfort, perfecte wegligging en verhoogde rijveiligheid.

Gerald Molenveld
Directeur van VB Airsuspension
UP Learning

"Rabo PE heeft UP learning op prettige wijze ondersteund bij de carve-out van de Educus onderwijsactiviteiten. Diverse factoren maakten deze exit allesbehalve eenvoudig. Daarbij is de M&A-expertise van Rabo PE en de RvC erg waardevol gebleken. Na deze deal is Rabo PE nog steeds erg betrokken bij het reilen en zeilen van UP, zowel bij de lopende zaken als bij strategische reflectie."

UP learning is partner op het gebied van moderne online leeroplossingen. Up is één van de grootste aanbieders in deze markt en een voorloper op het gebied van video-leren. Ze creëert waardevolle leerlandschappen die het leerrendement verhogen.

Martin van den Broek
CEO
Bergman Clinics

"Als organisatie hebben we de afgelopen jaren veel progressie geboekt. Dit is mede mogelijk gemaakt door nauwe samenwerking met Rabobank Private Equity. Onze organisatie en financieel management is verder versterkt en in voorgaande jaren heeft dit al geresulteerd in een mooie, autonome omzetgroei."

Bergman Clinics is in meer dan 25 jaar uitgegroeid tot het grootste netwerk van focusklinieken voor planbare medische zorg in Nederland. Op meer dan twintig locaties ontvangen we inmiddels meer dan 85.000 cliënten per jaar.

Paul Degenhart
CFO - Bergman Clinics

Ons Team

Dolf Broekveldt
Associate Director

Sinds september 2013 is Dolf werkzaam voor RPE. Dolf is in 2009 bij Rabobank begonnen bij FR&R (Bijzonder Beheer), waar hij zich bezighield met financiële herstructureringen en work-outs van grootzakelijke probleemfinancieringen. Daarvoor heeft Dolf ruim acht jaar als advocaat binnen M&A, Finance en Insolvency gewerkt voor o.a. Clifford Chance en Lovells. Dolf heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Thijs Friederich
Director

Sinds juni 2015 is Thijs werkzaam voor RPE. Hiervoor werkte hij zes jaar bij Rabobank Capital Structuring, waar hij wholesaleklanten adviseerde bij overnames, herfinancieringen en beursintroducties. Daarvoor werkte Thijs meer dan negen jaar voor ABN AMRO en hield hij zich bezig met M&A, Acquisition Finance en Commodity Finance (Chicago, USA). Thijs heeft financiële economie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ronald van Houselt
Associate Director

Sinds 2014 is Ronald werkzaam voor RPE. Hiervoor heeft Ronald ruim drie jaar gewerkt als Associate bij het Corporate Lending-team van Rabobank International, waar hij verantwoordelijk was voor het structureren, origineren en beheren van financieringsoplossingen voor de Large Corporate klanten van de bank. Voor Rabobank werkte hij vier jaar bij KPMG Transaction Services waar hij due diligence-opdrachten heeft uitgevoerd in met name aan- en verkooptrajecten voor een groot scala aan bedrijven. Ronald heeft een masters in International Finance van de Universiteit Maastricht en heeft een Management Accountant-certificering van het IMA.

Roelant Mantel
Associate Director

Sinds december 2015 is Roelant werkzaam voor RPE. Hiervoor heeft Roelant een jaar gewerkt bij Rabobank Capital Structuring, waar hij grote (beursgenoteerde) ondernemingen adviseerde over kapitaalstructuren, en zeven jaar in het mid-market Corporate Clients segment binnen de Rabobank. Hier hield hij zich voornamelijk bezig met de financiering van management en leveraged buy-outs en strategische overnames. Roelant begon zijn carrière bij de Rabobank als management trainee en is afgestudeerd als bedrijfskundige aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en als jurist aan de Universiteit van Amsterdam.

Pieter van der Meché
Director

Sinds januari 2013 is Pieter werkzaam voor RPE. Pieter is in 2009 bij de Rabobank begonnen binnen de M&A-afdeling waar hij zich voornamelijk bezighield met media, consumenten en private equity-transacties. Voordat hij werkzaam was bij de Rabobank heeft Pieter bij ING een traineeship doorlopen en is hij bij ING Corporate Finance werkzaam geweest. Hij begon zijn carrière bij Triple Value (nu Steward Requeen) Strategy Consultants in CRS management. Pieter is afgestudeerd als bedrijfskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ons portfolio

Neem contact met ons op

Adres

Croeselaan 28
3521 CB Utrecht